مهارکش وسیله ایست که از آن برای تنظیم قدرت کشش یا طول طناب، کابل، سیم بکسل یا سایر سیستم های کشنده استفاده می شود. مهارکش انواع مختلفی دارد که در بسیاری از صنایع کاربرد دارند. مهارکش ها را می توان در ساده ترین کارها مانند ایجاد کشش در فنس ها یا در پیچیده ترین ها مانند ساخت پل های معلق به کار گرفت. مهارکش ها در گرید ها و متریال مختلفی تولید و مورد استفاده قرار می گیرند. مهارکش های فولادی که اغلب بصورت گالوانیزه بکار گرفته می شوند و مهارکش های استنلس استیل که در هر دو گرید 304 بگیر و 316 نگیر یافت می شوند دو نمونه از متریال ها و گرید های کاربردی مهارکش می باشند.
مهارکش ها برای اتصال در شرایط مخختلفی مورد استفاده قرار می گیرند. مهارکش از دو بخش اصلی یعنی بدنه نگهدارنده که به روش فورج گرم تولید می شود و در دو سر بیرونی دارای اتصالات مهره مانندی برای ورود پیچ های خاص مهارکش می باشد. پیچ های دنده شده در دو سر آزاد دارای اتصالات مختلفی از قبیل قلاب، حلقه و سکت هستند که در نهایت نوع اتصال مهارکش را مشخص می کنند. بدنه مهارکش ها در دو شکل تخت و لوله ای تولید می شود که هر یک دارای کاربری خاص خود می باشد.
در حالیکه مهارکش های فولادی اغلب به سبب مقاومت بسیار بالایی که در برابر تنش های کششی دارند مورد استفاده قرار می گیرند کاربری مهارکش های استنلس استیل به سبب مقاومت بالایی است که در برابر زنگ زدگی دارند و از این رو نه تنها در کاربری های سنگین صنعتی بلکه بعنوان یراق آلات نیز در سایز های مختلف از مهارکش های استیل استفاده می شود همچنین در اتصالات نرده های استیل به سبب تنش های کششی پایینی که بر مهارکش وارد می شود از مهارکش استیل در کنار انواع سوکت ها برای این اتصالات استفاده می شود. در حالیکه تنسایل مقاومت کششی مهارکش استیل تنها 1570 نیوتن بر میلیمتر مربع است تنسایل مهارکش های فولادی به بالای 1900 نیوتن بر میلیمتر مربع نیز می رسد چرا که دارای یک عملیات حرارتی ویژه برای افزایش مقاومت تنسایل و سختی سطحی می باشند. انتخاب میان مهارکش فولادی و استیل در کل یک انتخاب بر حیسب کاربری و شرایط محیطی مورد استفاده می باشد.